Cynamonowe ruloniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej misce połącz ciepłą wodę i 1 łyżkę cukru. Posyp drożdżami po wierzchu. Zostaw na ok. 5 minut
2.W garnku zmiksuj mleko, roztopione masło (wystudzone!), jajko, ekstrakt waniliowy oraz cukier na gładką masę. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj mikserem.
3.W innej misce połącz przesianą mąkę z solą. Dodaj połowę tak przygotowanej mąki do masy z drożdżami. Zmiksuj, a następniej dodaj resztę mąki i ugnieć rękoma na gładkie ciasto.
4.Naoliw większą miskę płynnym masłem. Włóż do niej ciasto uformowane w kulkę. Następnie wysmaruj je tłuszczem. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
5.Nadzienie:
W małej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i cukier puder. Odłóż na bok.
6.Kiedy cisto podwoi swą objętość, wyciągnij ciasto i rozwałkuj ciasto w prostokąt. Po przyłożeniu blachy, prostokątne ciasto powinno wystawać ok. 3-4 cm. Tak przygotowane ciasto posmaruj delikatnie miękkim masłem na wierchu i posyp równomiernie nadzieniem. Zacznij zwijać (zaczynając od dłuższego boku) w rulon. Potnij ciasto na 16 kawałków. Umieść kawałki w wysmarowanej masłem blaszce spiralkami do góry. Przykryj blachę ściereczką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na kolejne 80-90 minut.
7.Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztopionym masłem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut na złoto-brązowy kolor.
8.Zrób polewę:
Zmiksuj składniki na glazurę w misce, z wyjątkiem mleka. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone zacznij dodawać mleko - taką ilość, aby otrzymać płynną konsystencję polewy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika natychmiast wlej polewę na cynamonowe ruloniki.
Komentarze