Cynamonowe ruloniki

0 (0 ocen)

Jedno z moich ulubionych domowych wypieków :) Z cynamonem w roli głównej i pyszną waniliową glazurą :)

Składniki:

  • Na ciasto:
    16g drożdży w proszku
    3/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
    1/4 łyżki ekstraktu waniliowego
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1/4 szklanki masła (stopionego
    4 szklanki mąki pszennej
    Na nadzienie:
    1/3 szklanki masła (stopionego)
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki cynamonu mielonego
    Na glazurę:
    1/2 szklanki serku waniliowego (najlepszy będzie taki mocno śmietanowy - gęsty ! )
    1 łyżka masła
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3-4 łyżki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowe ruloniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce połącz ciepłą wodę i 1 łyżkę cukru. Posyp drożdżami po wierzchu. Zostaw na ok. 5 minut
  • 2. W garnku zmiksuj mleko, roztopione masło (wystudzone!), jajko, ekstrakt waniliowy oraz cukier na gładką masę. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj mikserem.
  • 3. W innej misce połącz przesianą mąkę z solą. Dodaj połowę tak przygotowanej mąki do masy z drożdżami. Zmiksuj, a następniej dodaj resztę mąki i ugnieć rękoma na gładkie ciasto.
  • 4. Naoliw większą miskę płynnym masłem. Włóż do niej ciasto uformowane w kulkę. Następnie wysmaruj je tłuszczem. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  • 5. Nadzienie:
    W małej misce wymieszaj brązowy cukier, cynamon i cukier puder. Odłóż na bok.
  • 6. Kiedy cisto podwoi swą objętość, wyciągnij ciasto i rozwałkuj ciasto w prostokąt. Po przyłożeniu blachy, prostokątne ciasto powinno wystawać ok. 3-4 cm. Tak przygotowane ciasto posmaruj delikatnie miękkim masłem na wierchu i posyp równomiernie nadzieniem. Zacznij zwijać (zaczynając od dłuższego boku) w rulon. Potnij ciasto na 16 kawałków. Umieść kawałki w wysmarowanej masłem blaszce spiralkami do góry. Przykryj blachę ściereczką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na kolejne 80-90 minut.
  • 7. Po wyrośnięciu posmaruj ciasto roztopionym masłem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 30 minut na złoto-brązowy kolor.
  • 8. Zrób polewę:
    Zmiksuj składniki na glazurę w misce, z wyjątkiem mleka. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone zacznij dodawać mleko - taką ilość, aby otrzymać płynną konsystencję polewy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika natychmiast wlej polewę na cynamonowe ruloniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować