Tarta kakaowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozpływający się w ustach krem panna cotta i truskawki to wyśmienite połączenie z kakaowym spodem. Ciasto łatwe, tanie i szybkie - idealne na wakacyjny deser :)

  • 30 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    160g mąki pszennej
    30g kakao
    60g cukru pudru
    szczypta soli
    100g zimnego masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    Panna cotta z białej czekolady:
    300ml śmietany kremówki 36%
    100ml mleka
    30g cukru
    170g białej czekolady, połamanej na kostki
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny (12g)
    ok. 400g truskawek
    Polewa truskawkowa:
    250g truskawek, pokrojonych na kawałki
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny (8g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Panna cotta

Tarta kakaowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Składniki na ciasto wyrabiamy. Formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30-60 minut.
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto lub wyciskamy nim dno i boki formy na tartę (średnica 25cm), wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Ciasto wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie na ciasto wykładamy papier do pieczenia. Podpiekamy w temp. 190 stopni przez 10 minut. Następnie usuwamy papier i pieczemy kolejne 8-10 minut.
    Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
  • 2. PANNA COTTA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

    Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na czas do 10 minut do napęcznienia.

    Do innego garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko, dodajemy też cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną wcześniej na kostki czekoladę, odstawiamy na bok na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

    Żelatynę stawiamy na palniku i podgrzewamy - mieszając - nie doprowadzając do wrzenia !! Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do czekoladowej mieszanki, mieszamy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

    Gęstniejącą panna cottę przelewamy na całkowicie wystudzony spód tarty. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie na tarcie układamy truskawki.
  • 3. POLEWA TRUSKAWKOWA:

    Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia.

    W drugim garnuszku mieszamy owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru - truskawki wypuszczą dużo soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Przecieramy przez drobne sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu truskawek.

    Żelatynę stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się, nie doprowadzając do wrzenia!! Zdejmujemy z palnika, dodajemy do przetartych owoców i mieszamy. Studzimy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

    Lekko tężejącą polewą polewamy tartę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia polewy na kilka godzin - najlepiej na całą noc ;)

Porady

Ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia żelatyny. W przeciwnym razie straci ona swe właściwości. Najlepiej odstawić tartę do lodówki na całą noc, wtedy mamy pewność, iż krem nie będzie nam wypływał przy krajaniu tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kakao Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować