Ptasia pianka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wlać wodę i wsypać 360g cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru, po czym przestać. Podgrzewać syrop cały czas, aż do osiągnięcia tzw. punktu "hard ball" - czyli syrop w kontakcie z zimną wodą uformuje się w kulkę, której nie będziemy w stanie uformować w kulkę. Natychmiast zdjąć z palnika.
2.Ubić białka. Dodać resztę cukru (60g). Gotowy syrop wlewamy do białek, nadal miksując - syropu nie studzimy. Ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, ciepłą wlewamy do masy, nadal ubijając. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijamy.
3.Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze