Ptasia pianka z malinami

0 (0 ocen)

Lekki i prosty deser na każdą porę!

Składniki:

  • 420g cukru
    220 ml wody
    95g masła
    8 białek
    25g żelatyny
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    300-400g malin, lub innych sezonowych owoców
    2 galaretki malinowe (każda 75g; rozpuszczone w 2,5szkl. wody)

Ptasia pianka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać wodę i wsypać 360g cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając aż do rozpuszczenia się cukru, po czym przestać. Podgrzewać syrop cały czas, aż do osiągnięcia tzw. punktu "hard ball" - czyli syrop w kontakcie z zimną wodą uformuje się w kulkę, której nie będziemy w stanie uformować w kulkę. Natychmiast zdjąć z palnika.
  • 2. Ubić białka. Dodać resztę cukru (60g). Gotowy syrop wlewamy do białek, nadal miksując - syropu nie studzimy. Ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, ciepłą wlewamy do masy, nadal ubijając. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijamy.
  • 3. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 25cm. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy