Cykoria z daktylami.

0 (0 ocen)

To szybkie i sycące danie na kolację. Przyrządzam ten rarytasik dla mojej rodzinki.

Składniki:

  • 2 cykorie
    2 łyżki octu
    3 łyżki oleju orzechowego
    50 g roszponki
    6 plastrów chudego wędzonego boczku
    12 daktyli
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki mandarynek z puszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Cykoria z daktylami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cykorie oczyścić, umyj pod bieżącą wodą i delikatnie osącz na sicie, a potem osusz Papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie przekrój cykorie na pół i usuń gorzkie głąby. Warzywo pokrój ukośnie w cienkie paski.
  • 2. Ocet dokładnie wymieszaj z solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i olejem orzechowym. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Polej sosem liście cykorii i odstaw w Chłodne miejsce na 10 minut. Roszponkę przebierz, umyj pod bieżącą wodą i starannie osusz.
  • 3. Plastry boczku poprzekrawaj ukośnie na pół. W kawałki boczku zawiń daktyle i zepnij Wykałaczką . na patelni rozgrzej olej i obsmażaj na nim koreczki do momentu, aż boczek Będzie rumiany i chrupiący.
  • 4. Mandarynki dokładnie osącz na sicie z zalewy. Owoce i roszponki wymieszaj z cykorią. Sałatkę wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż po trzy koreczki z daktylami. Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Daktyle Cykoria Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować