Cykoria z daktylami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorie oczyścić, umyj pod bieżącą wodą i delikatnie osącz na sicie, a potem osusz Papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie przekrój cykorie na pół i usuń gorzkie głąby. Warzywo pokrój ukośnie w cienkie paski.
2.Ocet dokładnie wymieszaj z solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i olejem orzechowym. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Polej sosem liście cykorii i odstaw w Chłodne miejsce na 10 minut. Roszponkę przebierz, umyj pod bieżącą wodą i starannie osusz.
3.Plastry boczku poprzekrawaj ukośnie na pół. W kawałki boczku zawiń daktyle i zepnij Wykałaczką . na patelni rozgrzej olej i obsmażaj na nim koreczki do momentu, aż boczek Będzie rumiany i chrupiący.
4.Mandarynki dokładnie osącz na sicie z zalewy. Owoce i roszponki wymieszaj z cykorią. Sałatkę wyłóż na talerze, na każdej porcji połóż po trzy koreczki z daktylami. Podawać ze świeżym pieczywem.
Komentarze