Ciasto cygańska droga z wiśniami

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne wilgotne ciasto makowe. Przełożone kremem budyniowym z dodatkiem wiśni ,galaretki wiśniowej ,biszkoptów oraz polane polewą czekoladową.Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto makowe:30 dag maku (sparzonego i 2 x mielonego) ,20 dag cukru pudru,10 dag rozpuszczonego prawdziwego miodu,15 dag margaryny,8 jajek,3 łyżki mąki ziemniaczanej,4 pełne łyżeczki kakao,5 dag rodzynek,2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej Masa: 2 budynie waniliowe,3 żółtka,6 łyżek cukru,1 cukier waniliowy ,1/2 l mleka,1 kostka masła,Do przełożenia :1 duża paczka podłużnych biszkoptów,2 galaretki wiśniowe,1 mały słoik wiśni w syropie Do dekoracji : gotowa polewa czekoladowa,kamyczki czekoladowe lub posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto cygańska droga z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch,następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ucierając dodajemy miód,porcjami zmielony mak,potem przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i kakao.Mieszamy z sparzonymi i osączonymi rodzynkami.Z białek ubijamy sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem.Przelewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 40 -45 min. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy,studzimy i przekrawamy na pół.W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 3 szkl. gorącej wody i pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia.Wiśnie osączamy na sicie.Masa: Gotujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,budynie w proszku i cukier waniliowy.Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Następnie studzimy.Masło ucieramy na puch do białości ,następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Masę dzielimy na 2 równe części. Składanie ciasta: ciasto makowe+1/2 masy budyniowej+rozłożone biszkopty wzdłuż ciasta w rzędach w odstępach ok.4 cm w wolne przestrzenie między rozłożonymi biszkoptami dajemy osączone wiśnie a następnie zalewamy je tężejącą galaretką wiśniową+gdy galaretka dobrze stężeje rozsmarowujemy równo 1/2 część masy budyniowej+ciasto makowe +polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu +posypać wierzch kamyczkami czekoladowymi.Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin do stężenia.

Porady

Do ciasta makowego zamiast rodzynek możemy dodać suszoną żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować