Ciasto mleczna droga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopty nasączamy likierem czekoladowym.
2. Masa mleczna: Mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewamy zimne mleko. Ucieramy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Wszystko razem ucieramy. Masą mleczną przekładamy upieczone biszkopty.
3. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Uprażone orzechy siekamy nożem. Wierzch ciasta smarujemy kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypujemy orzechami laskowymi.
Komentarze