Ciasto Mleczna Droga

4.48 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny deser do kawy lub herbatki. Nikt mu się nie oprze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    ½ szklanki cukru,
    6 łyżek oleju,
    ¾ szklanki mąki,
    1,5 łyżki kakao,
    1 łyżka octu,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 kieliszki likieru czekoladowego,
    Masa mleczna:
    125ml mleka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    1 szklanka mleka w proszku,
    2 łyżki cukru pudru,
    200g masła,
    Dodatkowo:
    150g kremu orzechowo- czekoladowego,
    80g orzechów laskowych.
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mleczna droga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopty nasączamy likierem czekoladowym.
    2. Masa mleczna: Mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewamy zimne mleko. Ucieramy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Wszystko razem ucieramy. Masą mleczną przekładamy upieczone biszkopty.
    3. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Uprażone orzechy siekamy nożem. Wierzch ciasta smarujemy kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypujemy orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować