Cygańska Droga

4.5 (172 ocen)

Zadziwiający wygląd i oryginalny smak idealnie się dopełniają. Przepis znajduje się w mojej rodzinie od pokoleń i wciąż zadziwia gości.

Składniki:

  • ciasto:
    - 30 dkg maku
    - 15 dkg margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3 dkg kakao
    - 10 dkg miodu
    - 8 jajek
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka sodki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta cynamonu
    masa:
    - kostka masła
    - 20 dkg cukru pudru
    - 1/2 litra mleka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    oraz:
    - biszkopty laski
    - 1 wiśniowa galaretka
    - tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cygańska droga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób układania 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości. Później dodać mak ( jak na makowiec- na noc zalać wrzątkiem, rano odcedzić, przekręcić 2 razy przez maszynkę.), mąkę ziemniaczaną i pozostałe składniki, na koniec pianę z białek. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    Masa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ugotować z 1/2 litra mleka budyń z mąki ( w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną). Budyń przestudzić i połączyć z masą.
    Następnie:
    Ugotować galaretkę wiśniową w 1/4 litra wody, pozostawić do skrzepnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka i margaryny.
    Ciasto przecinamy na pół i przekładamy:
    - ciasto- krem- biszkopty w kwadraty- galaretkę w kwadraty- przykrywamy kremem- ciasto- polewa

Porady

Jeżeli nie mamy tyle czasu możemy spokojnie użyć gotowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować