Cygańska droga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości. Później dodać mak ( jak na makowiec- na noc zalać wrzątkiem, rano odcedzić, przekręcić 2 razy przez maszynkę.), mąkę ziemniaczaną i pozostałe składniki, na koniec pianę z białek. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ugotować z 1/2 litra mleka budyń z mąki ( w 1/4 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenną). Budyń przestudzić i połączyć z masą.
Następnie:
Ugotować galaretkę wiśniową w 1/4 litra wody, pozostawić do skrzepnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka i margaryny.
Ciasto przecinamy na pół i przekładamy:
- ciasto- krem- biszkopty w kwadraty- galaretkę w kwadraty- przykrywamy kremem- ciasto- polewa
Porady
Jeżeli nie mamy tyle czasu możemy spokojnie użyć gotowej masy makowej.
Komentarze