Cukiniowy bigos

5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz danie to zrobiła moja mama teraz sama będąc Panią domu wprowadzam smaki dzieciństwa do kulinarnych specjałów mojego męża...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 dużych cukini
    1 średnia główka białej kapusty
    750g kiełbasy podwawelskiej
    500g polędwicy wieprzowej
    2 duże główki cebuli
    koncentrat pomidorowy
    maggi, pieprz biały oraz czarny, przyprawa do bigosu, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Cukiniowy bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obrać, wydrążyć z pestek i pokroić na kratki 2x2x2
    Kapustę poszatkować
    Cebulę posiekać w drobną
    Polędwicę oraz kiełbasę pokroić
  • 2. Do garnka nalać 1/3 wody i wrzucić kapustę, gotować ją przez 20 minut w tym samym czasie na patelni zeszklić cebulę i smażyć ją z polędwicą.
  • 3. Do kapusty dodajemy cukinię,ziele angielskie oraz liść laurowy
    gotujemy razem jeszcze przez 25 minut
    Na innej patelni podsmażamy kiełbasę.
    Wyłączamy polędwicę.
  • 4. Doprawiamy kapustę z cukinią do smaku pieprzem,papryką,przyprawą do bigosu oraz czosnkiem granulowanym.
    Wrzucamy do garnka polędwice z cebulą oraz kiełbasę.
    Wszystko razem mieszamy i podgotowujemy jeszcze 5 minut
    Doprawiamy do smaku przyprawą maggi.
    Wyłączamy
  • 5. Podajemy gorące zaraz po ugotowaniu bądź odstane z pieczywem.

    Smacznego Państwu

Porady

Można dołożyć pieczarki, które nadają troszkę inny smak potrawie... Najlepiej wtedy podawać dopiero drugiego dnia po ugotowaniu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (151 ocen)

Gulasz cukiniowy

To może cię zainteresować