Cukinia faszerowana kuskusem, pieczarkami, porem i pomidorem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Faszerowana cukinia w wersji wegetariańskiej, dobrze sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 młode cukinie
    100 gram kuskusu
    1 mały por
    1 duży pomidor malinowy
    150 gram pieczarek
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła
    80 gram żółtego sera
    30 gram parmezanu
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana kuskusem, pieczarkami, porem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Oprószamy środek pieprzem i solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje z nich woda.

    Pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidora pokrojonego w kostkę oraz zioła prowansalskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

    Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Nakładamy farsz do cukinii i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie oprószamy je drobno startym parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Por Kuskus Pomidor Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować