Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i pachnąca zupa krem z pieczarek. Podana z pietruszkowym pesto i z grzanką smakuje wyśmienicie. Tak dobra, że znika z talerza w mgnieniu oka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kg pieczarek
    cebula
    i nieduży por (cześć jasnozielona)
    1 marchewka
    1 pietruszka nieduża
    1 mały ziemniak
    olej
    700 ml bulionu
    śmietana 30%

    Na pietruszkowe pesto:
    dwa pęczki natki pietruszki
    ząbek czosnku
    oliwa
    sól, pieprz
    kawałek sera żółtego
    orzeszki ziemne

Krem z pieczarek z pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jedną lub dwie możemy zostawić, kroimy w plasterki i smażymy na maśle na dużym ogniu ( przydadzą nam się do udekorowania zupy)
    W garnku na oleju zeszklić pora oraz cebulę, dodać pieczarki, startą marchewkę, pietruszkę i ziemniaka pokrojonego w kostkę.
    Wszystko razem smażyć , dodać pieprz i sól.
    Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 - 20 minut. Wszystko zmiksować, dodać trochę śmietany, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
    Podawać z pietruszkowym pesto i z grzanką.

    Pietruszkowe pesto:
    wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia i razem blendujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy