20-25 dag truskawek lub malin
20 - 25 dag borówek amerykańskich, jeżyn
2 obrane i pokrojona na plastry brzoskwinie
2 -3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania ciasta, trochę cukru do posypania
Crostata....kruche ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i odstawić.
3.Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności
5.ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.
6.Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.
Porady
swoje ciasto kroiłam jeszcze ciepłe, ale po i sok trochę wyleciał, ale jak przestygło kroilo sie dobrze i można było wziąć w ręce jak pizze
Komentarze