Crostata

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Crostata czyli tarta z owocami.
To bardzo fajne i smaczne ciasto z sezonowymi owocami i nie tylko.
Smakuje wybornie na ciepło z lodami jak i na zimno np. z bitą śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    125 miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania
    szczypta soli

    Nadzienie:
    Ulubione owoce ja użyłam tym razem sezonowych -
    200g malin
    100g borówek amerykańskich
    150g czerwonej porzeczki
    1 obrana i pokrojona na plastry morela
    2 łyżki cukru
    sok wyciśnięty z 1/2 ćwiartki cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania ciasta
    trochę cukru do posypania na górę ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Crostata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Crostata 1. Na początek zaczynamy od wyrobienia ciasta.
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie​ jednolite ciasto .Jeśli ciasto nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść.Gotowe ciasto włożyć do worka foliowego lekko rozpłaszczyć by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez około godziny.

    Owoce przełożyć do miski wsypać cukier i mąkę wlać sok z cytryny wszystko delikatnie wymieszać.


    Ciasto wyjąć z lodówki oprószyć je mąką i rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi).
    Następnie zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to aby zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach​. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem posypać cukrem według uznania (u mnie 2 łyżki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.
    Gotowe ciasto można podać na ciepło z lodami lub na zimno jako dodatek do kawy.
    SMACZNEGO

    Środek ciasta jak widać nie wypływa.

    W orginalym przepisie były takie owoce.
    Jeśli ktoś chciałby spróbować :
    20-25 dag truskawek lub malin, 20 - 25 dag borówek amerykańskich, 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia, 2 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Porady

Zapomniałam dodać że ciasto z owocami których ja użyłam jest dość kwaśne. Jeśli ktoś lubi dość słodkie tarty polecam dodać więcej cukru do owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować