Ciasto zebra

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszyste, wilgotne i przy tym dwu kolorowe czyli ciasto zebra. Ciasto zebra to tak naprawdę połączenie ciasta kakaowego i ciasta waniliowego. Ciasto zebra jest jednym z najbardziej znanych ciast ucieranych. Moja mama mówi zawsze że jest to jej ulubione ciasto. Też się z nią zgadzam. Ciasto zebra jest ciastem uniwersalnym, które robiła już moja babcia. Jest to ciasto, które nigdy nie wyjdzie takie samo. Mam tu na myśli to, iż pasy czarno-białe zawsze stworzą unikatowy wzór. Polecam to niezwykle intrygujące i zarazem mięciutkie ciasto. Zniknie w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej(około 2,5 – 3 szklanek )
    200 ml oleju(nie pełna szklanka)
    150 g cukru(3/4 szklanki)
    40 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    20 g kakao(2 łyżki)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    5 jajek
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Zebra Ciasto

Ciasto zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy 370 g mąki oraz proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwsze dwie łyżki nalewamy ciasta jasnego, następnie na środku lejemy 2 łyżki ciasta ciemnego. Postępujemy na przemiennie,aż do wyczerpania się obu ciast. Pieczmy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować