Ciasto ze świnkami :)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto ze świnkami to jedno z ulubionych deserów dzieciaków. Świetnie im smakuje, a radości mają tyle co niemiara :) PS. Ale i na twarzach ,,dorosłych,, dzieci pojawia się zadowolenie i wielgaśny uśmiech ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    2 jaja
    2 niepełne szklanki mąki pszennej
    1 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    100 g roztopionego masła
    klika kostek startej czekolady milki
    1 łyżeczka cukru wanilliowego
    Lukier plastyczny ( to tak naprawdę masa plastyczna):
    270 g pianek marshmallows (pół różowych, pół białych)
    3- 4 łyżki gorącej wody
    600g cukru pudru
    Polewa czekoladowa:
    jedna tabliczka czekolady milki (mlecznej)
    łyżka mleka
    *małe tabliczki czekolady / rurki czekoladowe/ kitkaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze świnkami :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Do miski wrzucam suche, a potem mokre składniki i wszystko mieszam. Przekładam surowe ciasto do tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
    Lukier plastyczny:
    Do rondelka wlewam gorącą wodę i w kąpieli wodnej rozpuszczam pianki wsypując je stopniowo. Kiedy pianki rozpuszczą się całkowicie, to po troszeczku wsypuję część cukru pudru. Gdy masa piankową będzie na tyle elastyczna, żeby ją zagniatać to po prostu przekładam ją na blat i zagniatam dosypują pozostałą część cukru pudru, aż masa przestanie go przyjmować.
    Polewa:
    W kąpieli wodnej rozpuszczam tabliczkę czekolady i dodaję łyżkę mleka. Mieszam.
    Dekoracja:
    Schłodzone ciasto smaruję z wierzchu polewą czekoladową.Układam na niej ulepione wcześniej świnki ( lepię tłów, główkę, uszy, ryjek nogi i zakrrręcony ogonek i łączę ze sobą). Bok również smaruję czekoladą i układam tam takie malutkie czekoladki.
    Smacznego:)

Porady

Kiedy ciasto świnkowe będzie już gotowe, polecam obwiązać go wstążką. To zapobiegnie odpadnięciu czekoladowego płotu. A do krojenia po prostu odwiążemy wstążkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować