Ciasto kajmakowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej, olejek zapachowy i kakao. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w temp 160'C.
Po ostygnięciu z ciąć lekko górę, przekroić na pół i nasączyć ponczem jeden blat.
2.Do garnuszka dać masło, cukier, słonecznik i mleko. Gotować na małym ogniu do odparowania masła. Przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 w temp 180C do zarumienienia słonecznika. Ostudzić .
3.Przygotować masę: masło utrzeć na puszystą masę, dodać kajmak i dalej miksować.
Słonecznik wrzucić do blendera i go trochę pokruszyć.
Dodać do masy 2/3 słonecznika.
4.Na nasączony blat biszkoptu wyłożyć masę ze słonecznikiem. Przykryć drugim blatem i znowu nasączyć.
5.Przygotować górę: zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone porcjami i na zakończenie kakao. Wyłożyć na biszkopt, posypać resztą słonecznika i schłodzić w lodówce.
Komentarze