Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz połową cukru pudru. Dodać margarynę, żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Masę podzielić na 2 równe części. Obie starannie rozwałkować i przełożyć do 2 wyścielonych papierem do pieczenia blaszek o tych samych rozmiarach (30 cm x 25 cm). Ponakłuwać widelcem.
2.Każde ciasto piec po około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (na złoty kolor). Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru, połączyć z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną.
3.Ostudzone placki wyjąć z blaszek. Na jednym placku rozsmarować masę kajmakową i przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Na wierzchu ciasta wyłożyć warstwę ubitej śmietany i posypać prażonymi ziarnami słonecznika. Udekorować posiekaną suszoną żurawiną.
Komentarze