Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sprawdzone ,tanie,szybkie i bardzo smaczne ciasto ,które robię od młodzieńczych lat zawsze w sezonie-gdy pojawiają się w ogrodzie pierwsze śliwki :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1i 1/4 szkl.cukru
    mniejsze pół szkl.mleka
    30 dag masła
    3,5 szkl. mąki
    2 cukry waniliowe
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 dag śliwek węgierek
    cukier puder z wanilią do posypania placka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło,mleko,cukier rozpuścić w garnku na ogniu,doprowadzić do lekkiego wrzenia,ściągnąć z palnika,wystudzić.żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem waniliowym.Zimną masę utrzeć mikserem,dodając po 1 żółtku nadal ucierać na gładką masę.Następnie dodawać powoli ucierając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,dołożyć skórkę z cytryny.Gotowe ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą.ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia ciast.W ciasto powtykać połówki wcześniej wymytych,osuszonych i wypestkowanych śliwek.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.1 godz.Gdy wbity patyczek do ciasta jest suchy to znaczy ,ze ciasto gotowe.Upieczony jeszcze ciepły placek trzepiemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto wspaniale smakuje tego samego dnia po upieczeniu,potrzepane cukrem pudrem z wanilią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować