Ciasto z wiśniami i prażonymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką i kakao wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. W 180C . Wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym .W pozostałej części rozprowadzamy kaszę manną .Gdy mleko się zagotuje dodajemy kaszę manną i gotujemy- mieszając do momentu aż zacznie bulgotać .Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia Margarynę ubijamy na puch ,dalej ubijając dodajemy po łyżce kaszy i miksujemy aż składniki się połączą.
Posypka:
Pestki dyni wrzucamy na suchą patelnię i prażymy ,mieszając (aż wszystkie ziarenka tak popuchną i się zarumienią ) a następnie dodajemy cukier waniliowy ,biały i masło . Smażmy mieszając aż masło i cukier się rozpuszczą i pokryją pestki.
Złożenie:
Na pierwszym płacie ciasta rozkładamy połowę wydrylowanych wiśni na nich rozsmarowujemy ¾ masy na niej rozkładamy drugą część wiśni i przykrywamy drugim plackiem biszkoptu .Wierzch smaruję pozostałą masą i na niej rozkładam posypkę .
Komentarze