Ciasto z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i szybkie do zrobienia ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 szklanki mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Pół szklanki jogurtu naturalnego
    Pół szklanki oleju
    500g truskawek
    Kruszonka:
    100g cukru
    180g mąki
    100g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrami na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania dodać jogurt i olej. Ciasto wylać do natłuszczonej i obsypaną bułką tartą formy. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Osuszone truskawki po układać na górze ciasta.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło rozetrzeć palcami aż składniki się połączą i powstaną grudki.

    Ciasto obsypać kruszonką. Piec w 180 st przez ok 50minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze 10 min w piekarniku. Po tym czasie wyciągnąć i czekać aż ostygnie.

Porady

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, nie powstanie wtedy zakalec. Inspiracja: kuchniapokolen.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować