Ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić z cukrami na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do jajek, dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania dodać jogurt i olej. Ciasto wylać do natłuszczonej i obsypaną bułką tartą formy. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Osuszone truskawki po układać na górze ciasta.
2.Kruszonka:
Mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło rozetrzeć palcami aż składniki się połączą i powstaną grudki.
Ciasto obsypać kruszonką. Piec w 180 st przez ok 50minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze 10 min w piekarniku. Po tym czasie wyciągnąć i czekać aż ostygnie.
Porady
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, nie powstanie wtedy zakalec.
Inspiracja: kuchniapokolen.
Komentarze