Pierogi z mięsem z rosołu

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pierogi są smaczne i miękkie a ciasto bardzo elastyczne i co najważniejsze nie czuć, że to gotowane mięso!;)

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej typ 500
    150ml wrzątku
    Szczypta soli
    Łyżka stołowa oleju

    Farsz:
    2 ugotowane udka z kurczaka
    Ugotowane warzywa z rosołu (seler, pietruszka, marchewka)
    Suszona natka pietruszki (dowolna ilość)
    Sól i Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę, sól wsypać do miski, dodać olej i wrzątek. Wszystko wymieszać łyżką a potem ugniatać ok 3min. Po tym czasie odstawić pod ścierką na 30min.

    Farsz:
    Mięso i warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

    Ciasto rozwałkować na ok 2milimetry, wycinać kubkiem krążki. Krążek rozciągnąć lekko palcami i położyć jedną czubatą łyżeczkę farszu, zgiąć w połowie i boki mocno zlepić najlepiej zrobić to widelcem. Układać na blaszce posypaną mąką.

    Gotowanie:
    Zagotować wodę, posolić i dodać trochę oleju. Na wrzątek wyrzucać pierogi i gotować 3min, potym czasie zalać zimną wodą, jak się zagotują to czynność powtórzyć 2razy (zalać zimną wodą, za gotować, zalać zimną wodą i za gotować).

Porady

Do farszu można dodać usmażoną cebulę, lub inne przyprawy według swojego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować