Ciasto z prince polo

5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto które jest pyszne i efektowne chociaż trochę pracochłonne. Mnóstwo w nim bakalii i pyszny krem.

Składniki:


  • Beza
    7 białek
    szczypta soli
    150 g cukru
    100 g mielonych orzechów włoskich
    100 g siekanych orzechów włoskich
    100 g wiórków kokosowych
    100 g prince polo klasyczne 2wafelki xxl
    Biszkopt kakaowy
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem
    3 szkl mleka
    7 żółtek
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    320 g miękkiego masła
    1 czekolada mleczna posiekana
    100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
    100 ml spirytusu
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo
    herbatniki

Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Prince polo

Ciasto z prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Wsypać mieszankę bakaliową i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach 25 minut. Wyjąć i ostudzić Biszkopt: Białka ubić na sztywno stopniowo dosypywać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ubitej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach 25 minut. Krem: Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Resztę mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zagotować, zdjąć i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić.Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Dodać pokrojoną czekoladę i prince polo, wymieszać. Na koniec wlać spirytus i wymieszać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować