Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy kruche ciasto : mieszamy za sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz żółtka, zagniatamy ciasta i dzielimy na dwie części proporcjami 3:2 owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na jej spód trzemy większą ilość ciasta lekko dociskamy i pieczemy około 20-30 minut.
3.Ubijamy białka, na sztywną pianę, dosypujemy cukier, budynie i olej i miksujemy aż powstanie gładka pianka.
4.Na podpieczony spód wylewamy piankę i wyrównujemy, nakładamy maliny (otworkami do góry),lekko dociskamy i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 30 minut. Gdy ciasta będzie już gotowe studzimy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze