Ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam piec ciasta z owocami sezonowymi .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    -250 g margaryny lub masła
    -5 żółtek
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki cukru pudru

    Pianka budyniowa:
    -10 białek
    -3 budynie waniliowe kub śmietankowe
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka oleju

    Dodatkowo 500 g malin ( mogą być mrożone) i cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto : mieszamy za sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło oraz żółtka, zagniatamy ciasta i dzielimy na dwie części proporcjami 3:2 owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na jej spód trzemy większą ilość ciasta lekko dociskamy i pieczemy około 20-30 minut.
  • 3. Ubijamy białka, na sztywną pianę, dosypujemy cukier, budynie i olej i miksujemy aż powstanie gładka pianka.
  • 4. Na podpieczony spód wylewamy piankę i wyrównujemy, nakładamy maliny (otworkami do góry),lekko dociskamy i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 30 minut. Gdy ciasta będzie już gotowe studzimy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

To może cię zainteresować