Skubaniec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest odpowiednie dla osób które nie przepadają za słodkościami z bitą śmietaną i masami różnego rodzaju.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąki
    2 szklanki cukru
    2 kostki margaryny Kasi
    8 jaj
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    powidła z czarnej porzeczki

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skubaniec 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka (białka ubić) oraz resztę składników bez kakao.Ciasto wyrobić dobrze w misce, podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.Skubać na blasze na przemian ciemne i jasne. Na pierwszą poskubaną warstwę popryskać ubite wcześniej białka z 1/2 szklanki cukru a na nie położyć powidła, następnie poskubać kolejną warstwę ciasta i piec około 1 godz w temperaturze 180 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy