Ciasto z makiem i brzoskwiniami

4.5 (169 ocen)

To moje ulubione ciasto, połączenie maku, sera i wilgotnych brzoskwiń jest pyszne.

Składniki:

  • Ciasto :
    40 dag masła lub margaryny
    5 jajek
    25 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    35 dag mąki
    1 proszek do pieczenia
    250 g maku
    3 puszki brzoskwiń
    Krem serowy:
    1 budyń waniliowy
    ½ l mleka
    150 g twarogu
    150 g masła
    Polewa:
    300 g czekolady gorzkiej

    25 dag śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 25 dag masła ucieramy z 20 dag cukru i cukrem waniliowym, kolejno wbijając jajka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę 38x34 cm , do drugiej części dodajemy mak i rozsmarowujemy na cieście. Na górę wykładamy osączone połówki brzoskwiń. Pieczemy 40 minut w temp. 175 st.
  • 2. Budyń gotujemy wg . przepisu na opakowaniu, na mleku z pozostałym cukrem. Studzimy.
  • 3. Masło ucieramy mikserem, porcjami dodając budyń i ser. Powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto.
  • 4. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, rozsmarowujemy na kremie. Kremówkę ubijamy i dekorujemy nią ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować