Ciasto z kremem grysikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na pianę. Dodawać powoli cukier a później żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka i wymieszać na jednolita masę. 1/3 ciasta odlać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do reszty ciasta dodać łyżkę kakao i wymieszać na jednolitą masę. Wylać na drugą, wyłożoną papierem blachę. Obydwa ciasta włożyć do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec około 30 min. Wielkość blachy najlepiej 25x36 cm.
2.Kasze mannę ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ostudzony grysik i utrzeć na jednolita masę.
3.Ciemne cisto przekroić wzdłuż przez środek. Spód nasączyć lekko wódką i rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć jasnym ciastem. Rozsmarować resztę kremu i nałożyć drugą połówkę ciemnego ciasta. Włożyć do wysokiej formy wyłożonej papierem. Na wierzch wylać ugotowaną i przestudzoną galaretkę.
Porady
Wierzch ciasta zamiast galaretką można ozdobić lukrem, polewą lub inną dowolną formą.
Komentarze