Ciasto z kremem grysikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne, mało słodkie ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 15 jajek, 1,5 szklanki cukru, 15 łyżek mąki tortowej, łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, alkohol do nasączenia ciasta po upieczeniu
    Krem: 0,5 litra mleka 3,2%, 6 łyżek kaszy manny, 10 dag cukru, 20 dag margaryny
    galaretka truskawkowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto z kremem grysikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na pianę. Dodawać powoli cukier a później żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajka i wymieszać na jednolita masę. 1/3 ciasta odlać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do reszty ciasta dodać łyżkę kakao i wymieszać na jednolitą masę. Wylać na drugą, wyłożoną papierem blachę. Obydwa ciasta włożyć do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec około 30 min. Wielkość blachy najlepiej 25x36 cm.
  • 2. Kasze mannę ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ostudzony grysik i utrzeć na jednolita masę.
  • 3. Ciemne cisto przekroić wzdłuż przez środek. Spód nasączyć lekko wódką i rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć jasnym ciastem. Rozsmarować resztę kremu i nałożyć drugą połówkę ciemnego ciasta. Włożyć do wysokiej formy wyłożonej papierem. Na wierzch wylać ugotowaną i przestudzoną galaretkę.

Porady

Wierzch ciasta zamiast galaretką można ozdobić lukrem, polewą lub inną dowolną formą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.81 (223 ocen)

Piernik

To może cię zainteresować