Ciasto z kremem cytrynowym i galaretką

3 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nieskomplikowany placek, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc czasu chłodzenia), a przy tym pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser. Do jego przygotowania można użyć dowolnych smaków ciasteczek i galaretki.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    115-120g mąki pszennej
    150g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy
    25dag serka mascarpone
    330g śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    Sok z jednej cytryny
    Skórka otarta z jednej cytryny
    1 fix do śmietany

    Ciasteczka typu delicje
    Galaretka
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Ciasto z kremem cytrynowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach około 30x25 i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.

    Lekko ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone, dosładzamy do smaku. Do kremu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Na koniec całość usztywniamy fixem i schładzamy.

    Wystudzony biszkopt smarujemy kremem cytrynowym. Na nim układamy ciasteczka, całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietana kremówka Galaretka Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować