Nieskomplikowany placek, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc czasu chłodzenia), a przy tym pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser. Do jego przygotowania można użyć dowolnych smaków ciasteczek i galaretki.
Krem cytrynowy
25dag serka mascarpone
330g śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
Sok z jednej cytryny
Skórka otarta z jednej cytryny
1 fix do śmietany
Ciasto z kremem cytrynowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach około 30x25 i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Lekko ubijamy śmietankę, dodajemy do niej mascarpone, dosładzamy do smaku. Do kremu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Na koniec całość usztywniamy fixem i schładzamy.
Wystudzony biszkopt smarujemy kremem cytrynowym. Na nim układamy ciasteczka, całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby warstwy dobrze się schłodziły.
Komentarze