Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem

4.5 (187 ocen)

To proste, jasno-ciemne, ucierane ciasto, z klasycznym kremem budyniowym i owocami. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych wielkich umiejętności i nie zajmie nam dużo czasu, a jest smaczne i eleganckie :)

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szkl mąki
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    2 jabłka
    Kakao do posypania ciasta

    Krem
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5l mleka
    1 kostka margaryny
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Ciasto z jabłkami i budyniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto - margarynę utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo po jednym jajku, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszce o wymiarach około 20 x 35 cm (blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Do drugiej dodać kakao i wodę, wymieszać
    i wyłożyć na jasnym cieście.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w szesnastki i powtykać w ciasto.
  • 3. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 40-45min.
  • 4. Przygotować krem - przyrządzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając mąkę i cukier. Przestudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Krem rozsmarować na zimnym cieście, wierzch posypać kakao (przez sitko).

Porady

Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce: rodzynki, suszone morele, wiśnie czy kawałki gruszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować