ciasto z galaretkami

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kolorowy smakołyk

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki

    MASA:
    3 galaretki różnego koloru
    4 jajka
    kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki żelatyny

    CUKIER PUDER
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GALARETKI rozpuścić w połowie wody,wylać na głębokie talerze,jak stężeją pokroić w kostkę.

    BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać
    żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
  • 2. MASA:
    - żelatynę rozpuścić w połowie garnuszka 0,5 l (woda przegotowana - gorąca)
    - białka ubić z cukrem na sztywną pianę
    - w osobnej misce zmiksować masło z żółtkami - do tej masy dodać ubite białka
    - dodać letnią żelatynę
    - dodać pokrojone schłodzone galaretki

    Delikatnie mieszać, aż masa zacznie tężeć,szybko wyłożyć na
    przekrojony biszkopt, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować