Ciasto z galaretkami

4.77 (175 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki. Ciasto bardzo szybko się robi i tak samo szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa śmietankowa: 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 500g śmietany 18%, 3 opakowania galaretki różne kolory, 3 łyżki żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.77 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier, po 1 żółtku, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 180st.
    Wykonanie masa śmietankowa: galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody (każdą), wylać na talerze i zostawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody. Mleko zagotować z cukrem. Połączyć z żelatyną( najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do przestudzonej żelatyny wlać śmietanę, ubić. Połączyć z kostkami galaretki. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Płaty ciasta przełożyć tężejącą masa. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować