Pyszne ciacho chodziło za mną od dłuższego czasu napatrzyłam się na podobne w cukierni i musiałam je zrobić, a że trafiłam na świetny przepis tak więc udało się je zrobić w domowym zaciszu :).
2 godz.
Składniki:
Biszkopt Blaszka 28 x 24 cm
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 łyżek oleju
Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania lśniącej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem i dokładnie, delikatnie mieszamy ręcznie trzepaczką.
Wlewamy olej i ponownie delikatnie i dokładnie łączymy składniki.
Blaszkę wykładamy papierem-tylko dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w 180 C bez termoobiegu około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca, delikatnie z niewielkiej wysokości uderzamy formą o blat.
2.Trzy galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, każdą osobno ( ja zrobiłam tradycyjnie w 0,5 l chciałam dużo galaretki, ale wówczas zróbcie ją dzień wcześniej by sobie spokojnie zastygła .) Kroimy w kostkę.
2. Jajka myjemy i sparzamy gorącą wodą - nie pomijajcie parzenia używamy surowych jaj do masy więc jest to bardzo ważne. Żółtka ucieramy z połową cukru i masłem - białko w tym czasie włóżcie do lodówki. Czwartą galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, dodajemy do gorącej galaretki i mieszamy by się dobrze rozpuściła, studzimy. Galaretkę zimną wlewamy do masy żółtkowo - maślanej, delikatnie mieszamy.
3. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno, łączymy z masą żółtkową i dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i przekładamy masa biszkopt. Masa dosyć szybko zastyga, więc dobrze mieć już przygotowana blaszkę, wyłożoną papierem i ułożoną połowę biszkoptu.
Komentarze