Ciasto z galaretkami

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciacho chodziło za mną od dłuższego czasu napatrzyłam się na podobne w cukierni i musiałam je zrobić, a że trafiłam na świetny przepis tak więc udało się je zrobić w domowym zaciszu :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt Blaszka 28 x 24 cm
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    9 łyżek oleju

    Masa :
    2 op. galaretki cytrynowej
    1 op. galaretki truskawkowej
    1 op. galaretki agrestowej
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    200 g masła
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania lśniącej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem i dokładnie, delikatnie mieszamy ręcznie trzepaczką.
    Wlewamy olej i ponownie delikatnie i dokładnie łączymy składniki.
    Blaszkę wykładamy papierem-tylko dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy.
    Pieczemy w 180 C bez termoobiegu około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca, delikatnie z niewielkiej wysokości uderzamy formą o blat.

  • 2. Trzy galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody, każdą osobno ( ja zrobiłam tradycyjnie w 0,5 l chciałam dużo galaretki, ale wówczas zróbcie ją dzień wcześniej by sobie spokojnie zastygła .) Kroimy w kostkę.

    2. Jajka myjemy i sparzamy gorącą wodą - nie pomijajcie parzenia używamy surowych jaj do masy więc jest to bardzo ważne. Żółtka ucieramy z połową cukru i masłem - białko w tym czasie włóżcie do lodówki. Czwartą galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, dodajemy do gorącej galaretki i mieszamy by się dobrze rozpuściła, studzimy. Galaretkę zimną wlewamy do masy żółtkowo - maślanej, delikatnie mieszamy.

    3. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno, łączymy z masą żółtkową i dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i przekładamy masa biszkopt. Masa dosyć szybko zastyga, więc dobrze mieć już przygotowana blaszkę, wyłożoną papierem i ułożoną połowę biszkoptu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować