Ciasto z bułkami

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

To pierwsze ciasto, jakie samodzielnie wykonałem. Wszystkim bardzo smakowało.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2-3 zwykłe bułki
    3 szklanki mleka
    1 masło lub margaryna
    200 g wiórek kokosowych
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    dżem
    1 galaretka (o takim samym smaku jak dżem)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z bułkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z podanych składników.
  • 2. Z bułek zdjąć skórkę, a środek namoczyć w 2 szklankach mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do mleka dodać namoczone bułki i gotować przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodać 100 g wiórek kokosowych, cukier i cukier waniliowy. Zagotować i wystudzić.Masło lub margarynę ucierać, dodając po trochu wystudzonej masy. Dżem z galaretką rozpuścić w rondelku i wystudzić. 100 g wiórek kokosowych podsmażyć na złoty kolor z 1 łyżką masła i wystudzić.
  • 3. Biszkopt przekroić. Na dolną część rozsmarować dżem z galaretką, na to wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wyłożyć drugą połowę masy. Posypać podsmażonymi wiórkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (627 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować