Domowe bułeczki do hamburgerów i lżejsza wersja z mięsem z kurczaka w przepysznej jogurtowej marynacie. A bułki świetnie sprawdzą się też w wersji na śniadanie czy kolację do kanapek
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
na 8 bułek:
400g mąki na pizzę typ 00
40g mleka w proszku
30g masła roztopionego i przestudzonego
180ml letniej wody
13g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
Do posmarowania i posypania:
Kilka łyżek mleka
Ziarna sezamu
Chickenburgery z grillowaną piersią kurczaka i domowymi bułkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać. Mięso oczyścić i pokroić wzdłuż na filety. Obtoczyć dokładnie w marynacie i schować do lodówki.
2.Bułki: przygotować rozczyn: w letniej wodzie wymieszać cukier i drożdże. Dodać łyżkę mąki i przykryć na 15 min. aż rozczyn ruszy.
3.Wszystkie składniki na bułki włożyć do misy robota i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 10 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w 190 st. góra-dół około 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
5.Mięso ugrillować na patelni lub grillu elektrycznym.
6.Bułki od spodu posmarować keczupem lub wybranym sosem, nałożyć ulubione dodatki i mięso. Podawać na ciepło,
Komentarze