Ciasto z batatów

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawy pomysł na deser zza oceanu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g masła, pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    2 jajka, w temperaturze pokojowej
    Szczypta soli

    Mus z batatów:
    1 kg batatów
    200 g brązowego cukru
    150 g mąki
    3 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    2 łyżeczki mieszanki przypraw (cynamon, goździki, kardamon, imbir)
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Odcedzić i zmiksować na puree. Przestudzić.
  • 2. Z powyższych składników wyrobić kruche ciasto. Wyłożyć blachę do tarty i chłodzić 20 min w lodówce. Piec 15 min. w 200 stopniach.
  • 3. Do puree dodać mąke, cukier, jajka, śmietanę, skórkę i mieszankę przypraw. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec razem przez ok. 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować