Faszerowane papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybsza i wg mnie smaczniejsza opcja na tradycyjne gołąbki

  • 60 min

Składniki:

  • 4 średnie papryki
    200g białego lub brązowego ryżu
    300g mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    puszka pomidorów w puszce
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    tłuszcz do smażenia

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki odcinamy czapeczki i wydrążamy gniazda nasienne. Solimy ją w środku i czekamy aż puści sok. Wylewamy go.
  • 2. Ryż gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.
    Mieszamy w misce ryż, mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
  • 3. Przygotowane papryki nadziewamy farszem i przykrywamy czapeczkami. Do garnka wlewamy pomidory w puszce, wkładamy papryki i zalewamy je do połowy wysokości wodą. Gotujemy ok. 40 min do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy