Bezglutenowe ciasto z batatów

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest dietetyczne, bez mąki, proszku do pieczenia. W smaku rewelacyjne połączenie batatów i startej skórki z limonki tworzy wyjątkowy smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże bataty (ok 1 kg)
    1 opakowanie serka mascarpone 250 g
    1,5 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki wiórków kokosowych
    1 limonka,
    2 łyżki cukru brązowego
    3 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bezglutenowe ciasto z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty pokrojone w kostkę w rzucamy do wrzącej wody ( bez soli) , gotujemy ok 15-20 min aż będą miękkie. Następnie przestudzamy i potem blenderem miksujemy na puch. Do tego dodajemy jajka, mascarpone, cukier wiórki kokosowe, startą skórkę z limonki, cynamon. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika temp 160 -170 C i pieczemy 60 min.
    Po wystudzeniu ciasta z pozostałej limonki wyciskamy sok i dodajemy po łyżeczce cukru pudru aż zrobi się nam lukier. Lukrem polewamy ciasto. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować