Ciasto warzywne

4.5 (194 ocen)

Wytrawny smak ciasta, z pysznych warzyw, cukinii, papryki, na pysznym spodzie ze smażonych plasterków ziemniaków.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD:
    5-6 dużych ziemniaków
    sól
    olej do smażenia

    FARSZ WARZYWNY:
    1 por
    1 duża marchew
    1 cukinia
    2 papryki (najlepiej 2 kolory, u mnie czerwona i zielona)
    1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

    250 g serka śmietankowego
    2 jajka
    50 g sera żółtego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciasto warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto warzywne (spód) 1. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plastry, posolić i usmażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy.
  • 2. Pora umyć, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, krótko przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew i cukinię, oraz pokrojone w drobną kostkę papryki. Wszystko smażyć ok. 5 minut. W tym czasie serek śmietankowy zmiksować z jajkami, dodać starty na tarce ser żółty, przyprawić solą i pieprzem. Usmażone i przestudzone warzywa wymieszać z masą serkowo - jajeczną. Masę wyłożyć na ziemniaczany spód. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować