Ciasto ucierane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka ubijamy z cukrem ok. 5min. na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Może się wydawać, że jest go mało, ale w piekarniku rośnie jak oszalałe;) Wierzch posypałam jeszcze dodatkowo kruszonką.
Ciasto pieczemy ok. 60 min. do czasu, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze