Ciasto Ucierane z porzeczkami

4.51 (148 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, proste w wykonaniu ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców.POLECAM

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na blachę 30x25 cm):

    * 2 i 3/4 szklanki mąki
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka maślanki
    * 3 jajka
    * 1/2 szklanki oleju
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 400 - 500 g porzeczek
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ucierane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
    Jajka ubijamy z cukrem ok. 5min. na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Może się wydawać, że jest go mało, ale w piekarniku rośnie jak oszalałe;) Wierzch posypałam jeszcze dodatkowo kruszonką.
    Ciasto pieczemy ok. 60 min. do czasu, aż wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować