Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewamy melasę ( lub miód wymieszany z kakao), masło i cukier mieszając od czasu do czasu.
2.Tak przygotowaną masę odstawiamy na około 30 minut do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy suche składniki.
3.Do melasy wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
4.Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić)
5.Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Lukrujemy.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce
Komentarze