ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

wspaniałe proste i szybkie

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 150 g melasy lub miodu połączonego z 2 łyżkami dobrego kakao
    110 g masła
    100 g cukru pudru
    375 g mąki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    1/4 łyżeczki soli
    1 duże jajko
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

    Lukier :
    - szlanka przesianego cukru pudru
    - 1 biako jaja surowego

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewamy melasę ( lub miód wymieszany z kakao), masło i cukier mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Tak przygotowaną masę odstawiamy na około 30 minut do ostygnięcia.
    W dużej misce mieszamy suche składniki.
  • 3. Do melasy wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mokre składniki wlewamy do suchych składników i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
    Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
  • 4. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy foremkami dowolne kształty.
    Pierniczki pieczemy w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut ( aż ich brzegi zaczną się rumienić)
  • pierniczki 5. Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Lukrujemy.
    Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy