Ciasto ucierane z porzeczkami

4.5 (195 ocen)

Bardzo prosty przepis na ciasto ucierane z porzeczkami. Idealne na letnie popołudnia przy kawie:)

Składniki:

  • 2 jajka
    120 g cukru
    180 g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 ml oleju
    80 ml mleka
    250g porzeczek czerwonych

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć w misce razem z cukrem na puszystą masę. Wlać olej.
    Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na zmianę z mlekiem do
    ucieranej masy. Ciasto przełożyć do blaszki keksówki o wymiarze 10x30cm
    wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć obtoczone lekko
    w mące porzeczki. Piec w 170-180 stopniach ok. 50 minut.
    Gdy ostygnie można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast porzeczek można użyć innych letnich owoców np. wiśnie lub jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować