ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną i wiśniami

4.5 (164 ocen)

ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • szpinak mrożony 1 opakowanie/drobny, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie mrożone 1/2 opakowania, woda 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, śmietana 30 % 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, czekolada grzybki 20 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony z wody wsypać do pojemnika, dodać jajka, cukier, olej rzepakowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach
  • etap 2. dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka
  • etap 3. z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty
  • etap 4. mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu
  • etap 5. zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć drugim blatem lekko przycisnąć
  • etap 6. na cieście rozsmarować resztę ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni
  • etap 7. ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować