Ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.szpinak drobny mrożony odmrozić na drobnym sitku, odsączony z wody wsypać do pojemnika, dodać jajka, cukier, olej rzepakowy i mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach
2.dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki, tortownica 24 cm wyłożone dno papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i obsypane tartą bułką, wylać ciasto do formy i piec w 200 C 50-60 minut, do suchego patyczka
3.z wystudzonego ciasta ściąć wierzch ciasta, pokruszyć na drobno, będzie do posypania ciasta, następnie ciasto przeciąć na dwa blaty
4.mrożone wiśnie bez pestek zalać 1/2 szklanki wodą, wsypać cukier, zagotować, w reszcie wody wymieszać kisiel i wlać do wiśni, zagęścić mieszając, wystudzić w chłodnym miejscu
5.zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, jeden blat posmarować połową ubitej śmietany, wyłożyć 3/4 wiśni kisielowowych i nakryć drugim blatem lekko przycisnąć
Komentarze