Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicy przesiać mąkę z sodą, wbić jajka, dodać posiekane masło, cukier i miód. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić do blachy o wymiarach 25x30 wyścielonej papierem do pieczenia Dwa blaty upiec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. masa orzechowa: w rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy, gotować chwilę do rozpuszczenia się cukru. Na trzeci blat ciasta wyłożyć gorącą masę orzechową i piec około15 minut.
2.Masa budyniowa: dwie szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Jeden blat posmarować 1/2 masy budyniowej, przykryć drugim blatem i ponownie posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć ostatnim blatem z orzechami, i wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze