Ciasto snickers

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy blaty dobrze namiękną.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    2 jajka
    200 g masła
    500 g mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    łyżeczka sody

    masa orzechowa:
    100 g masła
    2,5 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    200 g orzechów włoskich

    masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    200 g masła
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Ciasto

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicy przesiać mąkę z sodą, wbić jajka, dodać posiekane masło, cukier i miód. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić do blachy o wymiarach 25x30 wyścielonej papierem do pieczenia Dwa blaty upiec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. masa orzechowa: w rondelku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy, gotować chwilę do rozpuszczenia się cukru. Na trzeci blat ciasta wyłożyć gorącą masę orzechową i piec około15 minut.
  • 2. Masa budyniowa: dwie szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać partiami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Jeden blat posmarować 1/2 masy budyniowej, przykryć drugim blatem i ponownie posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć ostatnim blatem z orzechami, i wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować