Ciasto Pyszne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne ciasto dla osób ceniących prostotę wykonania i uwielbiających słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    kostka margaryny zwykłej
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 żółtka
    6 czubatych łyżek śmietany 18% z Piątnicy
    Oraz:
    4 Wafle tortowe grube
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy aby składniki połączyły się i wylewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
    Masa:
    W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Po wystudzeniu do masy dodajemy żółtka oraz śmietanę i ubijamy aby powstała puszysta masa.
    Chwilę chłodzimy. W tym czasie należy wyciąć wafle na kształt biszkopta (układamy biszkopt na waflach i nożem odcinamy wystające poza biszkopt brzegi wafla).
    Przekładanie:
    Na płaskim talerzu lub spodzie tortownicy:
    Wafel
    masa
    biszkopt
    masa
    wafel
    dżem
    wafel
    masa
    biszkopt
    masa
    wafel
    Ciasto lekko dociskamy i pozostawiamy do zastygnięcia na ok.2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować