1.Biszkopt:
oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy aby składniki połączyły się i wylewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa:
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dokładnie studzimy. Po wystudzeniu do masy dodajemy żółtka oraz śmietanę i ubijamy aby powstała puszysta masa.
Chwilę chłodzimy. W tym czasie należy wyciąć wafle na kształt biszkopta (układamy biszkopt na waflach i nożem odcinamy wystające poza biszkopt brzegi wafla).
Przekładanie:
Na płaskim talerzu lub spodzie tortownicy:
Wafel
masa
biszkopt
masa
wafel
dżem
wafel
masa
biszkopt
masa
wafel
Ciasto lekko dociskamy i pozostawiamy do zastygnięcia na ok.2 godziny.
Komentarze