Ciasto przekładane masą śmietankowo-krówkową z prażonym słodkim słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Prażony słonecznik:
W romdelku roztapiamy masło , dodajemy słonecznik , cukier i troche mleka, zagotowujmy ,chwile trzymamy na ogniu a nastepnie rozprowadzamy na blaszce i pieczemy na złoto przez kwadrans. Po upieczeniu studzimy i kruszymy na mniejsze kawałki.
2. Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielamy od zółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stponiowo cukier oraz zółtka. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao , miksujemy. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu , przekrawamy na dwa blaty.
3. Masa krówkowo-maślana:
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej i ucieramy do otrzymania kremu. Na koniec dodajemy troche wódk i dokładnie wszystko miksujemy.
Do kremu dodajemy 2/3 prażonego posiekanego drobniej słonecznika i dokładnie mieszamy.
4.Krem śmietanowy na wierzch :
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
5. Ułożenie ciasta:
Na blat biszkoptu wykładamy krem krówkowy -. przykrywamy drugim blatem ciasta. i smarujemy kremem śmietanowym i a na koniec posypujemy pozostałym prażonym słonecznikiem. Ciasto schładzamy , dekorujemy perełkami .
Porady
blacha 25 na 35
zamiast masy krówkowej mozna uzyc masy kajmakowej
Komentarze