CIASTO ORZECHOWE Z MASĄ CAPPUCCINO

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W cieście tym chciałam połączyc smaki które lubię: orzechy, kawa i wiśnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    1 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao

    Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kakao

    Masa cappuccino;
    250 ml serka waniliowego
    250 ml śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    1 śmietan Fix
    8 łyżeczek cappuccino w proszku
    1/3 szklanki ciepłej wody

    Galaretka wiśniowa:
    słoik wiśni drylowanych ze słoika
    2 galaretki wiśniowe

    Ponch:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2-3 łyżki amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto orzechowe z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n9x9v3 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru aż piana bedzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawacć po jednym żóltku. Na koniec dodawać po łyżce maki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia i .Piec w blaszce wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą.
  • image-24rxk8e 2. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
  • 3. Krem cappuccino:
    Serek zmiksować z cappuccino.Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan fix i dodać do serka. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do serka.
  • image-0klkc5x 4. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody, pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie odsączyć.
  • image-19qeuoe 5. Na pierwszą połowę biszkoptu kakaowego poukładać wiśnie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na chwilę biszkopt do lodówki. Gdy galaretka zastygnie wyłożyć na nią jedną połowę kremu cappuccino i przyłożyć biszkoptem orzechowym. Na biszkopt orzechowy wyłożyć drugą część kremu i przyłożyć drugą połową biszkopu kakaowego. Polać polewą i udekorować według uznania. Schłodzić kilka godzin przed podaniem.

Porady

Blaszka:25/35 cm. Zamiast wiśni można użyć inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować