Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, żółtko, masło, cukier puder i śmietanę. Wszystkie składniki łączymy (początkowo w misce, później na stolnicy), zagniatając ciasto (nie wyrabiamy). Ciasto odstawiamy na 10-15 min, by „odpoczęło”, stężało.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Przerabiamy pojedynczo, wałkujemy i wykładamy do dwóch form (o wymiarach 35x20). Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej blaszce i nakłuwamy, by nie zrobiły się pęcherzyki.
3.Masło do masy rozpuszczamy. Dodajemy do niego miód i cukier puder. Orzechy drobno siekamy. Gdy masło i cukier rozpuszczą się na jednolitą masę, dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na jeden z placków, równomiernie rozprowadzając.
Ciasta pieczemy w temperaturze około 200stopni do 40min, aż placki będą złociste.
4.Przestudzone placki przekładamy powidłem, warstwę z orzechami dajemy na wierzch.
Porady
Zamiast powidła do przełożenia placka można użyć przygotowanej masy.
Komentarze