Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek. Zrobiłam go raz i od tego czasu często pojawia się na moim stole.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 jajka, 1 żółtko
    25 dag masła
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany

    Składniki masa:
    2 łyżki miodu
    kostka masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    30 dag orzechów włoskich

    Oraz
    Powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, żółtko, masło, cukier puder i śmietanę. Wszystkie składniki łączymy (początkowo w misce, później na stolnicy), zagniatając ciasto (nie wyrabiamy). Ciasto odstawiamy na 10-15 min, by „odpoczęło”, stężało.
  • 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Przerabiamy pojedynczo, wałkujemy i wykładamy do dwóch form (o wymiarach 35x20). Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej blaszce i nakłuwamy, by nie zrobiły się pęcherzyki.
  • 3. Masło do masy rozpuszczamy. Dodajemy do niego miód i cukier puder. Orzechy drobno siekamy. Gdy masło i cukier rozpuszczą się na jednolitą masę, dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na jeden z placków, równomiernie rozprowadzając.
    Ciasta pieczemy w temperaturze około 200stopni do 40min, aż placki będą złociste.
  • 4. Przestudzone placki przekładamy powidłem, warstwę z orzechami dajemy na wierzch.

Porady

Zamiast powidła do przełożenia placka można użyć przygotowanej masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować