CIASTO O SMAKU CAPUCINO I ORZECHÓW Z MASĄ ANANASOWĄ

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

CIASTO BISZKOPTOWE O SMAKU CAPUCINO I ORZECHÓW Z MASĄ ANANASOWĄ JEST TO CIASTO DZIĘKI KTÓREMU WYGRAŁAM KONKURS. JEST PTACOCHŁONNE ALE WARTE ZACHODU

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt capuciono:

    4 całe jajka

    3/4 szkl. cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4 łyżki oleju np rzepakowego

    1 szkl. mąki pszennej

    3 łyżki sypiej kawy capucino o smaku czekoladowym lub orzechowym.

    Składniki na biszkopt z orzechami:

    4 całe jajka

    1 szkl. mąki pszennej

    3/4 szkl. cukru

    4 łyżki oleju

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Składniki na ciasto kokosowe:

    4 białka

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    3/4 szkl cukru
    15-20 dkg wiórek kokosowych

    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę ananasową :

    4 żółtka

    2 budynie śmietankowe

    1 puszka ananasów w plastrach lub w kostce

    3/4 szkl cukru pudru

    odrobina kwasku cytrynowego

    1 kostka masła

    1 kostka margaryny PALMA
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto o smaku capucino i orzechów z masą ananasową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO O SMAKU CAPUCINO 1. Wykonanie:

    1. Pieczemy ciasto capucino. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy po kolei cukier i nadal ubijamy. Następnie żółtka. Ubijamy. Dodajemy sypką kawą capucino. Ubijamy.

    Dodajemy olej, ubijamy. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25X40 wyłożonej pergaminem piec ok 30 min. Po upieczeniu studzimy.

    2. Pieczemy ciasto z orzechami.

    Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy po kolei cukier i nadal ubijamy. Następnie żółtka. Ubijamy. Dodajemy orzechy pokrojone. Ubijamy.

    Dodajemy olej, ubijamy. Następnie mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 25X40 wyłożonej pergaminem piec ok 30 min. Po upieczeniu studzimy.

    3. Pieczemy ciasto kokosowe. Ubijamy białka na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy cukier. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kokoski. Mieszamy i pieczemy w takiej samej formie wyłożonej pergaminem ok 30 min.

    4. Przygotowujemy masę. ananasową. ananasy odsączamy z syropu. Odstawiamy je aby były prawie suche. Na soku z ananasów i reszty wody gotujemy 2 budynie z 4 żółtkami. (część gotujemy a na części rozrabiamy 2 budynie i żółtka, Wlewamy do reszty gotującego się soku ananasowego)Studzimy. Ucieramy masło, margarynę z cukrem pudrem na puch. Dodajemy powoli zimny budyń. Doprawimy do smaku kwaskiem cytrynowym. Ucieramy. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone ananasy w kostkę wcześniej odsączone. Mieszamy delikatnie.

    Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto.

    Kolejność przekładania:

    1. Ciasto orzechowe

    2.masa ananasowa

    3. Ciasto kokosowe

    4. masa ananasowa

    5. Ciasto cappucino

    Można polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować