Można ułożyć gruszki w kawałkach. Szybkie i smaczne, idealne na upalne dni.
Składniki:
biszkopt:
po pół szklanki mąki tortowej i mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
pół szklanki cukru pudru
dodatkowo:
4 galaretki w dowolnym smaku
jogurt naturalny
2 łyżki cukru pudru
1 kg gruszek
Ciasto na zimno z musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy, pieczemy 25 min w 170 stopniach C.
Studzimy biszkopt.
2.Gruszki obieramy, myjemy, kroimy drobno, dusimy na małym ogniu ok 15 minut , dolewając pół szklanki wody.
Studzimy. Dodajemy sypką galaretkę, odstawiamy na 30 min do lodówki.
3.Resztę galaretek rozpuszczamy w osobnych naczyniach. Dodajemy do dwóch po połowie jogurtu, słodzimy.
4.Biszkopt smarujemy musem z gruszek , chłodzimy. Co godzinę dolewamy tężejącą galaretkę.
Komentarze