Ciasto na szampanie, z owocami i kruszonką

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od znajomej Francuzki, ciasto jest rewelacyjne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 jajka
    szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka szampana
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Składniki na kruszonkę:
    20 dkg masła
    25 dkg mąki
    20 dkg cukru
    Owoce sezonowe (polecam jabłka lub brzoskwinie)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto na szampanie, z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasny krem, białka ze szczyptą soli aż do powstania sztywnej piany.
    Używając drewnianej lub z tworzywa sztucznego łopatki, delikatnie mieszamy składniki, na samym końcu dodając ubite białka i szampan. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dodać mąki, by miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
    Na cieście układamy pokrojone owoce oprószone lekko mąką.
    Kruszonkę należy zrobić wcześniej mieszając rękami wszystkie składniki, niekoniecznie zbyt dokładnie. Następnie wkładamy ją na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie wykładamy kruszonkę na ciasto i delikatnie przyklepujemy. Całość pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować