Ciasto na szampanie, z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasny krem, białka ze szczyptą soli aż do powstania sztywnej piany.
Używając drewnianej lub z tworzywa sztucznego łopatki, delikatnie mieszamy składniki, na samym końcu dodając ubite białka i szampan. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dodać mąki, by miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Na cieście układamy pokrojone owoce oprószone lekko mąką.
Kruszonkę należy zrobić wcześniej mieszając rękami wszystkie składniki, niekoniecznie zbyt dokładnie. Następnie wkładamy ją na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie wykładamy kruszonkę na ciasto i delikatnie przyklepujemy. Całość pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
Komentarze