Ciasto na maślance

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Pyszne swojskie ciasto które piekała moja babcia

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 szkl.cukru
    1/2 szkl.oleju
    1 szkl.maślanki
    2 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Posypka:
    1/2 kostki margaryny
    1 żółtko
    1/3 szkl.cukru
    1 szkl.mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka oddzielić od białka.Białka ubić na sztywno,dodać cukier zmiksować na gładką masę.Następnie dodawać po jednym żółtku,nadal miksować.Po kolei dodawać olej,maślanke i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Składniki na posypkę wszystkie razem zagnieść na zwięzłą kulę.
  • 3. Foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia lub śniadaniowym,wylać ciasto,wyłożyć dowolne owoce(ja dałam jabłka w ćwiartkach) i rozłozyć posypkę(można zetrzeć na tarce).Piec 150"C ok.45minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maślanka Posypka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować