Kluseczki śląskie z buraczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kluseczki w lepszym wydaniu do których nie ma potrzeby dodawania sosu

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    jajko
    sól
    słoiczek buraczków tartych

Kluseczki śląskie z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki posolić,ugotować,przecisnąć przez praskę.Rozłożyć równomiernie w naczyniu,podzielić na 4 części jedną przerzucić na trzy pozostałe,a puste miejsce zasypać mąką.Dodać jajko,wyrobić na jednolitą masę.
  • 2. Formować małe placuszki na każdy nakładać łyżeczkę buraczków,zlepić razem tak aby powstała kluseczka.Rzucać na gotującą się wodę,po wypłynięciu na górę gotować ok.3 minuty,i wyjmowac z wody.

Komentarze

Podobne przepisy